Δοχείο Αδρανείας

Δοχείο Αδρανείας για  αποθήκευση ζεστού νερού χρήσης( Θερμότητας,)

Τι είναι:

Δοχείο αδρανείας ή buffer tank, είναι ένα δοχείο το οποίο περιέχει νερό του κυκλώματος θέρμανσης (το ίδιο νερό που κυκλοφορεί στο κύκλωμα του λέβητα και των θερμαντικών σωμάτων, fan-coil ή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης). το δοχειο αδρανειας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μια εγκατάστασης θέρμανσης, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται υδραυλικα τζακια ξύλου, pellet, κ.α.

Ρόλος του δοχείου αδρανείας:

Είναι ουσιαστικά το σημείο που συναντώνται πολλές διαφορετικές πηγές θερμότητας, όπως: υδραυλικο τζάκι , λέβητας πετρελαίου, φ. αερίου, πυρόλυσης ξύλου, σόμπες pellet, αντλίες θερμότητας, ηλιακοί συλλέκτες κ.α.

Από εκεί και μετά ανάλογα με την ζήτηση γίνεται η τροφοδοσία: Ενδοδαπέδιας θέρμανσης, επιτοίχιας θέρμανσης, θερμαντικών σωμάτων(καλοριφέρ), fan-coils, boiler Ζ.Ν.Χ.και όπου αλλού χρειαζόμαστε θερμική ενέργεια.

Χαρακτηριστικά δοχείων αδρανείας:

 • Ισχυρή μόνωση 100mm μαλακής αφαιρούμενης πολυουρεθάνης.
  Αυτό συνεπάγεται ελαχιστοποίηση θερμικών απωλειών, καθόλη την διάρκεια του έτους. Διατήρηση του αποθηκευμένου θερμικού φορτίου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εύκολη μεταφορά στο λεβητοστάσιο, διαμέσου στενού διαδρόμου ή πόρτας, λόγω της αφαιρούμενης μόνωσης.
 • Μεγάλες διατομές στις παροχές του δοχείου αδρανείας – 1 ½².
  Στην πράξη αυτό σημαίνει μικρή πτώση πιέσης λόγω τριβής, κατά την ροή του νερού που εισέρχεται και εξέρχεται εντός του δοχείου αδρανείας, καθώς και χαμηλότερες ταχύτητες εντός του δοχείου. Μικρότερη καταπόνηση του κυκλοφορητή, οικονομικότερη λειτουργία, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, μεγαλύτερη απόδοση του συστήματος.
 • Μεγάλη αντοχή στις πιέσεις.
  Το δοχείο αδρανείας είναι κατασκευασμένο να αντέχει σε μεγάλη πίεση λειτουργίας, καθιστώντας το προϊόν ασφαλές ακόμα και αν αποτύχουν άλλες ασφαλιστικές διατάξεις.
 • Τρεις θέσεις για τοποθέτηση αισθητήριου θερμοκρασίας.
  Η ύπαρξη αυτών των θέσεων εξασφαλίζει την βέλτιστη παρακολούθηση της θερμικής διαστρωμάτωσης, μέσα στο δοχείο αδρανείας.
 • Πολλές παροχές για δυνατότητα συνδυασμού πολλών πηγών ενέργειας.
  Η ύπαρξη εφτά (7) παροχών διατομής 1 ½΄΄, εξασφαλίζει την συμβατότητα με οποιαδήποτε ενεργειακή εφαρμογή, από την πιο περίπλοκη μέχρι την πιο απλή.
 • Προδιαγραφές.
  Κατασκευή σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 12897.