ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ-ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Αντλία θερμότητας ονομάζουμε την κλιματιστική συσκευή που μπορεί να λειτουργεί με αντιστροφή του ψυκτικού κύκλου.
Έτσι, η συσκευή απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον, την ενισχύει με το θερμικό έργο του συμπιεστή και την αποθηκεύει στο καλά μονωμένο δοχείο υπό μορφή ζεστού νερού. Από εκεί γίνεται η διανομή του στις υδραυλικές καταναλώσεις μπάνιο, κουζίνα, κ.τ.λ. Η θερμοκρασία που επιλέγουμε, μπορεί να φθάσει τους 70C ακόμα και το χειμώνα. Έτσι παρέχεται ικανοποιητική προστασία έναντι του βακτηριδίου της λεγεωνέλλας. Οι συσκευές αυτές είναι οικονομικές, αφόυ αποδίδουν πολλαπλάσια ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν και οικολογικές αφού δεν παράγουν, αλλά ουσιαστικά δανείζονται την θερμότητα από το περιβάλλον.
Η συσκευή καταναλώνει 5 εώς 15 φορές λιγότερο ρεύμα από τις ηλεκτρικές αντιστάσεις και μειώνει απο 3 εώς 8 φορές τη δαπάνη από συμβατικά καύσιμα.(πετρέλαιο, υγραέριο, κ.λ.π.)

Πως λειτουργεί ?
Η αντλία θερμότητας τον χειμώνα απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον, την ενισχύει προσθέτοντας το θερμικό έργο του συμπιεστή και την αποδίδει για θέρμανση στον εσωτερικό χώρο . Έτσι εξοικονομεί ενεργεια και είναι και οικολογική, επειδή καταναλώνει λίγο ηλεκτρικο ρεύμα, στον ηλεκτροκινητήρα του συμπιεστή και ουσιαστικά δεν παράγη αλλά μεταφέρει την θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος στον χώρο μας. Την θερμότητα στο περιβάλλον μας την εχει δώσει ο ήλιος οπότε είναι ανανεώσιμη ενέργεια και συνεπώς καθε τεχνολογική εκμετάλλευση της είναι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου).

Τι Βαθμό απόδοσης έχει ?
Όλα τα μηχανήματα κλιματισμού , αξιολογούνται από ειδικά πιστοποιημένα εργαστήρια και ανάλογα με τον βαθμό απόδοσης τους σε καθορισμένες θερμοκρασίες στην θέρμανση (COP), παίρνουν ενεργειακή ετικέτα. Έτσι ενεργειακή κλάση Α, παίρνουν αυτές με COP μεγαλύτερο απο 3,5 . Δηλαδή αυτές που απο 1KW ηλεκτρικής κατανάλωσης αποδίδουν 3,5 KW τουλάχιστον θέρμανσης , σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος 7C, αναχώρησης 45C και επιστροφής 40C. O COP στις αντλίες θερμότητας ADGREEN αέρα νερού είναι 5 στους 7C θερμοκρασία περιβάλλοντος και με μια μικρή μείωση στους 1C, και μπορεί να δουλέψει ικανοποιητικά εώς τους -15C, με το COP να αγγίζει τα 4,2.